Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Knivens anatomi

Knivens anatomi

Terminologi

Varför inte lära dig mer om knivens olika delar? Bra begrepp att känna till för kökets kanske viktigaste redskap. Imponera i köket med fördjupad knivkunskap. Vi börjar med en engelsk-svensk översättning för facktermerna (de som proffsen använder sig av).

Spine - Knivrygg / Knivsrygg
Blade – Blad
Edge – Egg
Handle – Skaft
Rivet – Nit
Bolster – Bolster
Tang – Tånge

Bladet

Bladets utförande är bland det första som man lägger märke till på en kniv. De tre viktigaste sakerna som definierar knivbladet är storleken, formen och typen av egg. Vid köp av en ny kniv kan man använda dessa tre saker för att jämföra knivar i samma kategori (t.ex. kockknivar, skalknivar, brödknivar). På det viset kan du ringa in de specifikationerna som du letar efter hos en kniv.

Skaftet

Knivskaftet bidrar med tre viktiga kvaliteter: Balans, grepp och komfort. För bra balans rekommenderas ett knivskaft i lövträ eller i tätt syntetiskt polymer-material. Dessa material ger även ett bra grepp som hjälper till att förhindra olyckor. Skaftets komfort handlar till stor del om personlig preferens, så det bästa är att pröva sig fram för att hitta den form på skaftet som just du gillar bäst.

Bolster

Mellan bladet och skaftet finner vi knivens bolster. Det tillför både vikt och skydd till kniven och hindrar ditt finger från att glida ner mot bladet och eggen. Ett helt bolster ger mest vikt och skydd, men gör också det svårare att använda hela bladets längd. Därför kan det halvbolster vara mer praktiskt, det skyddar till viss grad och har tillräckligt med vikt för att ge en bra balans, men låter dig använda hela bladets längd.

Tånge

Knivens tånge beskriver hur långt metallen i bladet sträcker sig in skaftet. Knivar med full tånge innebär att stålet är en enda del som sträcker sig från knivspetsen till skaftets slut. Detta gör att kniven håller väldigt länge, men ger kniven en tyngre vikt. På en kniv med halv tånge slutar stålet halvvägs in i skaftet. Det resulterar i en lättare vikt på kniven, men hållbarheten är inte lika lång. Knivar utan tånge är oftast mycket billigare och mindre hållbara, det finns en stor risk att kniven går sönder vid övergången mellan blad och skaft.

Vad vill du göra nu?

Läs vidare och upptäck fler intressant inlägg i knivbloggen eller utforska sortimentet av köksknivar.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken