Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Kom igång med Slow Cooker: Inspiration och tips

Kom igång med Slow Cooker: Inspiration och tips

Att laga mat med en slow cooker är smidigt och enkelt, men visst finns det några tips och knep att ta till för att ta dina slowcooking-konster till nästa nivå. Vi vet också att ibland tryter inspirationen och vi har därför även samlat tre läckra recept från Crock pot.

Men först - våra fem bästa tips på hur du lyckas med din slow cooker!

1. Inget tjuvtittande!
Låt locket stanna på grytan under tillagningstiden. Det är såklart frestande att lyfta på locket och insupa de goda dofterna från matlagningen, men det här är ett misstag. Slow cooking betyder just som namnet antyder en “långsam matlagning” och det tar lång tid för grytan att komma upp i temperatur, och när du öppnar släpper du ut mycket av värmen. Det betyder att det kan ta upp till en halvtimme för din slow cooker att uppnå samma temperatur igen, vilket såklart påverkar tillagningstiden.

2. Välj “sämre” köttdelar i köttdisken och få samma resultat som om de vore delikatesser. Filéer och dyra köttbitar i all ära men när det kommer till slow cooker - som tillagar köttet långsamt och under lägre temperaturer så kommer även den segaste köttbiten att bli mör. Du kan med gott samvete välja den billigaste köttdelen och ingen kommer att märka något annat än att du bjöd på en mycket god måltid!

3. Bryn köttet först.
Det är lätt hänt att vilja hoppa över det här steget då köttet ändå blir tillagat i slow cookern. Men! Köttbitar som fått lite stekyta bibehåller en djupare smak då köttsaften stannar kvar i köttet under hela tillagningstiden. Det färdiga resultatet får mer och ännu godare smak.

4. Välj torkade kryddor.
Visst känns det fräscht och lyxigt när köket är fyllt med färska örter - bara att plocka några kvistar efter behag och addera till matlagningen. Däremot är det väl sällan som köket faktiskt har den här blomsterprakten och för oss utan “gröna fingrar” tar det inte lång tid förens växten har antagit en något trött och skrumpen form. Tyvärr får man väl säga.

Då kan det vara tröstande att höra att det som passar bäst för slowcooking är just torkade kryddor. Dess smak och arom kommer fram när de kokas under lång tid medan de färska kryddorna snabbt krymper och “försvinner” i slow cookern. Vill du ha färska örter i matlagningen läggs de ner i grytan först i slutet av tillagningstiden.

5. Tillsätt mejeriprodukter allra sist för annars riskerar du att det skär sig. Låt maten puttra på i godan ro i slow cookern och först 30 minuter innan servering häller du på mjölkprodukterna. En perfekt längd för mat och mejeri att koka samman och ge den en krämig konsistens som är så eftersträvansvärd.

Tre läckra recept att sätta tänderna i

Hoppas att våra slowcooking tips gav dig några nya uppslag och råd på vägen. Kanske har du flera recept på lut som du längtar efter att få testa i din slow cooker men om så inte är fallet har vi samlat lite god matinspiration här. Här följer tre stycken supergoda recept från Crock pot: Klassisk paella, Thailändsk kycklinggryta och ett recept på Persiko-smulpaj. Mums!

Klassisk Paella

Ingredienser:
250 g andouille eller spansk korv (skuren i bitar)
200 g skalade räkor
6 ben- och skinnfria kycklinglår
1 tärnad lök
2,5 dl frysta söta ärtor, tinade
4 dl okokt långkornigt vitt ris
1 matsked olivolja
1 burk tomatkross
4 dl kycklingbuljong
2 dl vatten
1 tesked salt
1 tsk paprikakrydda
1 pkt saffran eller 1/2 tesked gurkmeja
1 vitlöksklyfta (hackad)

Gör så här:
1. Bryn korv och lök på medelhög temperatur.
2. Blanda riset med oljan i din Crock-Pot. Rör sedan i tomat, buljong, korv, vatten, salt, saffran och vitlök. Bred ut kycklinglåren i ett lager över risblandningen. På toppen strör du paprikakryddan.
3. Koka på låg inställning 5 i 6 timmar.
4. Lägg i de tinade ärtorna när det är ungefär 35 minuter kvar till servering. Lägg räkorna ovanpå.
5. Tillsist ökar du värmeinställningen till hög, lägger på locket och kokar alltsammans i 20 till 30 minuter (eller tills dess att räkorna har värmts ordentligt)

Underbar thailändsk kycklinggryta

Ingredienser:
750 g ben- och skinnfria kycklingfiléer
1 burk kokosmjölk
3 msk jordnötssmör
2 msk röd currypasta
2 msk fisksås (oystersås)
3 msk limesaft
2 msk brunt socker
4 vitlöksklyftor finhackade eller pressade
1,5 dl kycklingbuljong
1 tsk mald ingefära
1/2-1 tsk chiliflakes

Till servering:
Ris eller nudlar
färsk koriander
hackade jordnötter
hackad röd paprika (sauterad)
salladslök

Gör så här:
1. Vispa ihop sås ingredienserna (kokosmjölk, jordnötssmör, röd currypasta,
fisksås, limesaft, brunt socker, vitlök, kyckling, mald ingefära och chiliflakes)
direkt i din Crock Pot.
2. Placera kycklingfiléerna ovanpå och ös sedan såsen över kycklingen så att den är helt indränkt.
3. Koka i Crock-Pot på LÅG (low) i 3-4 timmar.
4. Efter 3-4 timmar, tar du upp kycklingen och skär den i bitar. Lägg bitarna i såsen och rör om.
5. Servera direkt tillsammans med ett gott ris och sauterad paprika. Toppa rätten med hackad koriander, krossade jordnötter och skivad salladslök.

Smarrig smulpaj med persika

Ingredienser:
8 stora färska persikor (eller cirka 2 burkar inlagda persikohalvor)
0,75 dl socker
Smulpaj:
3,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
3/4 tesked salt
50 g osaltat smör


Gör så här:
1. Skär persikorna i skivor och lägg dem i en stor skål. Blanda samman med sockret.
2. Smöra insidan av Crock Pot grytan och häll i persikorna (och deras juice).
3. Blanda i mjöl, socker, bakpulver och salt i en stor skål.
4. Strö sedan blandningen jämnt över persikorna.
5. Skär smöret i tunna skivor och fördela i ett lager ovanpå.
6. Lägg en pappershandduk under locket för att fånga upp den kondens som uppstår under bakningen.
7. Grädda i 2-3 timmar på läge hög (high) eller 4-4,5 timmar på läge låg (low) tills persikorna är mjuka och toppen är genomgräddad och vackert gyllenbrun.
8. Servera smulpajen varm med vaniljglass eller vispad grädde

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken